Kirjavinkki: Nepsy-opas

Ihmiset ja ilmiöt | Tuula Savikuja, Anita Puustjärvi | 17.10.2023

Jaa artikkeli

Oppaassa syvennytään täyden elämän elämiseen neuropsykiatristen erityisvaikeuksien kanssa.

 

Kirja pohjautuu positiiviseen psykologiaan ja ratkaisukeskeisiin menetelmiin, joissa korostuvat esimerkiksi itsemyötätunto, resilienssi ja mindfulness. Opas tarjoaa tutkittua tietoa neuropsykiatrisista oireyhtymistä ja hyviä käytänteitä arjen eri tilanteisiin.

Nepsy-opas toimii käsikirjanomaisena apuna arjen haastavien tilanteiden selvittämisessä. Kirja on toteutettu yhteistyössä Suomen Tourette- ja OCD-yhdistys ry:n kanssa.

Teoksen toimittajina ovat Tuula Savikuja ja Anita Puustjärvi. Muut kirjoittajat ovat sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan ammattilaisia.

 

 

Mitä kirja voisi antaa lasten ja perheiden kanssa työskenteleville?

Opas toimii käsikirjana arjen haasteisiin ja tarjoaa tutkittua tietoa neurokehityksellisistä häiriöistä ja niihin liittyvistä oireista. Kirjan sisältämät kokemuspuheenvuorot elävöittävät tekstiä.

 

Mitkä ovat kirjan keskeisimmät viestit?

Avoimuuden ja tietoisuuden lisääminen neurokehityksellisistä häiriöistä. Nepsyvaikeuksista huolimatta elämä on valoa, iloa ja positiivisia käänteitä täynnä. Teksti on rakennettu lukijaystävälliseksi, selkeäksi ja monipuoliseksi.  Kirjan tarjoamien oivallusten, vinkkien ja ideoiden avulla voi saada aikaan positiivisia muutoksia ja jakaa hyviä käytänteitä eteenpäin.

 

Miten kirja sai alkunsa?

Kirja sai alkunsa yhdistyksen (Suomen Tourette- ja OCD-yhdistys ry) tarpeista ja toiveista julkaista helppolukuinen ja -tajuinen opas nepsy-haasteista. Ajatus oppaasta oli muhinut mielessä jo vuosia, ja sitten yhtäkkiä alkoi syntyä oivalluksia millainen opas voisi olla. Onneksi Anita innostui aiheesta myös ja toi huippuasiantuntemuksensa tähän.

 

 

Mitä ammatillisesti merkittäviä kirjoja haluaisitte suositella?

Anitan kirjavinkki
Oliver Sacksin kirjat, esimerkiksi Musikofilia sekä Torey Haydenin kirjat, esimerkiksi Tiikerin lapsi. Molemmat taitavat löytyä parhaiten kirjastoista. Sacksia suosittelen niille, joita kiinnostavat erikoiset ja harvinaisetkin neurologiset ilmiöt, Haydenia kaikille, jotka kohtaavat työssään erityisiä lapsia ja heidän perheitään.

Lisäksi vinkkaan loppuvuodesta ilmestyvästä kirjasta Aistitiedon käsittelyn vaikeudet, joskin se on vielä viimeistelyvaiheessa.

Tuulan kirjavinkki
Frank Martela, Valonöörit – Sisäisen motivaation käsikirja (2015). Sarjassa miellyttävä ja helppolukuinen science help -kirja, jonka punainen lanka on saattaa lukija oivaltamaan hyvän elämän merkityksellisyys ja onnellisuus.

Tuula Savikuja

Filosofian maisteri

Anita Puustjärvi

Lastenpsykiatrian erikoislääkäri