Salapoliisi Mäyrä kuuntelee lapsia

Ihmiset ja ilmiöt | Pipsa Vario | 23.11.2022

Jaa artikkeli

Tänä vuonna on juhlistettu 10-vuotiasta Salapoliisitoimintaa ja Salapoliisi Mäyrää yhdessä lasten, aikuisten ja ammattilaisten kanssa.

 

Salapoliisitoiminta 10 vuotta - mistä oikein on kyse?


Kaikki alkoi vuonna 2012, jolloin heräsi kiinnostus lähteä tutkimaan lasten kokemusasiantuntijuuden mahdollisuuksia lastensuojelussa. Taustalla olivat Pesäpuun hyvät kokemukset nuorten kanssa tehdystä kokemusasiantuntija- ja kehittämistoiminnasta. Toiminnalle perustetun ideointiryhmän kanssa mietimme, mikä voisi olla lapsille ominainen ja innostava tapa tarkastella lastensuojeluun liittyviä vaikeitakin teemoja. Esiin nousi ajatuksia tutkimisesta, tarkkailusta ja erilaisten tehtävien tekemisestä. Syntyi idea Salapoliisitoiminnasta. 

Salapoliisitoiminnan tavoitteena on vahvistaa 6–12-vuotiaiden lasten osallisuutta lastensuojelussa. Toiminnassa lapset on otettu yhdessä aikuisten kanssa tutkimaan lastensuojelun arkeen ja turvalliseen elämään liittyviä teemoja. 

Lapset eivät käsittele suoraan henkilökohtaisia kokemuksiaan, vaan tutkimuksia johtaa Salapoliisi Mäyrä, joka kutsuu lapset auttamaan häntä. Mäyrä on lasten vertainen eli hän ei voi asua omien syntymävanhempiensa luona. Tämän vuoksi häntä mietityttävät monenlaiset asiat. Mäyrä on kaivannut lasten apua muun muassa seuraaviin kysymyksiin:

  • Mitä tarkoittaa lastensuojelu?
  • Millainen on hyvä sosiaalityöntekijä?
  • Miten voi helpottaa ikävää?
  • Ketkä ovat läheisiä ja miksi he ovat tärkeitä?
  • Miten korjata elämä?

Alusta asti oli selvää, että lasten kanssa työskentelyä helpottaisi ulkoistaminen eli auttamisajatuksen tuominen mukaan toimintaan. Lisäksi erilaiset salapoliisitehtävät, leikki ja toiminnalliset työskentelytavat suunniteltiin kiinteäksi osaksi toimintaa.

Kuva: Jemina Juuripuu

 

Lapsilta opittua ja yhdessä kehitettyä

Keväällä 2013 järjestimme ensimmäisen Salapoliisiryhmän, ja voi kuinka antoisa ja opettavainen kokemus se oli! Mäyrä sulatti lasten sydämet ja sen auttaminen innosti heitä pureutumaan käsiteltyihin teemoihin. Nuo yhdeksän lasta opettivat meille, että lapset ovat kyllä valmiita käsittelemään vaikeitakin teemoja, jos meillä aikuisilla vain on rohkeutta kysyä niistä lapsilähtöisillä tavoilla.

Kuluneen 10 vuoden aikana Mäyrä on saanut kohdata satoja lapsia. Hän on saanut tuhansia halauksia ja suukkoja. Me aikuiset olemme saaneet lukemattoman määrän neuvoja ja ohjeita, kuinka Mäyrää – ja samalla lapsia – tulisi kohdata ja auttaa erilaisissa tilanteissa. Näiden neuvojen pohjalta on koottu esitteitä, julisteita ja Salapoliisiuutisia ammattilaisten työn tueksi. Lasten tuottaman tiedon pohjalta on kirjoitettu myös Mäyrän ja mun elämä - lapsen oma elämäntarinakirja, jonka avulla lapsi voi yhdessä aikuisen kanssa käsitellä omaan elämäänsä liittyviä asioita.

Lasten toiveesta olemme kehittäneet työvälineitä myös asiakastapaamisiin. Tuotoksena on syntynyt muun muassa Salapoliisi Mäyrän auttamispeli, jota palaamalla lapset ja työntekijät voivat tutustua toisiinsa ja tutkia erilaisia turvalliseen elämään liittyä teemoja salapoliisitehtäviä unohtamatta.

Mäyrä on saanut myös suuren joukon aikuisystäviä, ja toiminta on jalkautunut osaksi eri järjestöjen ja kuntien toimintaa. Haluamme edelleen kouluttaa ja valmentaa lasten kanssa työskenteleviä ammattilaisia, jotta yhä useammalla lapsella olisi mahdollisuus päästä mukaan kehittämään lastensuojelun käytänteitä ja palveluita ja saada kohdata Maailman paras Mäyrä!

Tervetuloa mukaan Salapoliisitoiminnan ystäväverkostoon!

 

Lue lisää Salapoliisitoiminnasta ja lasten neuvoista: https://pesapuu.fi/toiminta/lapset-ja-nuoret-kehittajina/lapset/

Pipsa Vario

Kehittämispäällikkö Pesäpuu ry, lastentarhaopettaja (KM)