Vieraskynä | Petra Kankare | 15.2.2024
Tuetut lomat ovat ennaltaehkäisevä palvelu perheille. Ne voivat tukea perhettä myös erilaisten kriisitilanteiden jälkeen vahvistaen perheen sisäisiä suhteita, osallisuuden kokemusta sekä tarjoten jaksamiselle välttämättömiä voimavaroja arkeen.
Tuetut lomat ovat pienituloisille suunnattuja taloudellisesti tuettuja viiden vuorokauden täysihoitolomia. Lomia järjestetään niin lapsiperheille, työikäisille aikuisille kuin senioreillekin. Lomat sisältävät majoituksen, ruokailut ja kohderyhmälle sopivan lomaohjelman. Lomajärjestö MTLH ry järjestää vuosittain noin 250 lomaa perheille, joille osallistuu noin 2500 perhettä.
Pienituloisuuden lisäksi erilaiset sosiaaliset ja terveydelliset haasteet ovat perusteita loman tarpeelle. Lomaa haetaan lomahakemuksella ja loma myönnetään eniten tuettua lomaa tarvitseville hakijoille. Loman saaneet maksavat lomasta omavastuumaksun. Omavastuumaksu koskee 17-vuotta täyttäneitä. Sosiaalitoimi voi tukea perhettä omavastuumaksujen maksamisessa.
"Ainoa loma, jolla olemme käyneet kahden vuoden aikana. Yhteinen aika ja arkihuolien unohtaminen hetkeksi loi uskoa siihen, että hankalasta elämänvaiheesta selvitään kyllä ja yhdessä tehden pääsemme paremmin eteenpäin."
-huoltajan palaute lomasta
Osallisuuden kokemus pitää sisällään ihmisen näkemyksen omista edellytyksistään ja mahdollisuuksistaan hyvinvoivaan elämään ja merkityksellisiin ihmissuhteisiin. Tärkeä osa osallisuutta on myös kokemus siitä, että pystyy vaikuttamaan ja tekemään päätöksiä niin omaan elämäänsä kuin ympäristöönsäkin liittyen. Osalliseksi itsensä kokeva pitää itseään merkityksellisenä ja arvokkaana, ja kokee, että saa samansuuntaista viestiä myös muilta.
MTLH ry:n lomatoiminnan osallisuus- ja hyvinvointivaikutuksia tutkittiin vuonna 2022. Tutkimuksen mukaan tuetut lomat vaikuttavat pitkäaikaisesti ja positiivisesti ihmisten elämään nostaen ihmisten osallisuuden kokemusta merkittävästi. Osallisuuden kokemus nousi erityisesti niillä vastaajilla, jotka kokivat osallisuutensa huomattavan alhaiseksi ennen lomaa. Erityisen paljon tuetut lomat nostivat vastaajien kokemuksia siitä, että he pystyvät tavoittelemaan itselleen tärkeitä asioita ja saavat myönteistä palautetta tekemisistään.
Tutkimuksen mukaan ihmisten hyvinvointi kohoaa merkittävästi tuetun loman myötä. Vastaajien kokemus omasta terveydentilasta, elämänlaadusta ja perheyhteydestä koheni ja yksinäisyyden kokemus väheni. Vaikka tuetut lomat eivät vaikuta lomalaisten tulotasoon, koki osa vastaajista jopa toimeentulonsa parantuneen. Tähän voi vaikuttaa se, että tuetun loman myötä ihminen pystyi tarjoamaan sekä itselleen että perheelleen lomaelämyksen kodin ulkopuolella.
“Sai henkisen kokemuksen siitä, että meitä lapsiperheitä arvostetaan.”
-huoltajan palaute lomasta
Lomalle osallistuneilta kerättävän lomapalautteen mukaan tuettu loma vaikuttaa erityisesti henkiseen hyvinvointiin. Lomalta on saatu toivottua virkistystä, lepoa ja sosiaalisia kontakteja.
Tuetun loman vaikutuksen voi nähdä alkavan siitä, kun loman tarpeessa oleva perhe saa tiedon, että toive lomasta voi toteutua tuettua lomaa hakemalla. Päätös hakea lomaa on merkittävä. Hakemus lähetetään viimeistään 3 kuukautta ennen loman alkua. Loman myöntämisestä ilmoitetaan perheelle noin 2 kuukautta ennen lomaa. Kyseinen hetki tuottaa iloa ja loman odotus voi alkaa.
Lomalla perhe voi viettää aikaa yhdessä, saada uusia ystäviä, levätä ja kokea elämyksiä ja iloa viiden vuorokauden ajan. Positiiviset vaikutukset perheen elämäntilanteeseen syntyvät heti lomalla. MTLH:n osallisuustutkimus ja lomapalautteet osoittavat, että loma vaikuttaa perheen hyvinvointiin vielä 3-6 kuukautta loman jälkeenkin. Lomamuistot säilyvät lomalaisen mielessä aina.
"Kaikki oli loman ajan iloisempia ja kaikkia hymyilytti. Koko loma oli todella kiva ja ikimuistoinen, siitä jäi hyvät muistot sekä hyvä fiilis. Tuntui myös kivalta kertoa kavereille, että mekin oltiin oltu kylpylässä syyslomalla. Tehtiin yhdessä koko perheen haavekarttakin.”
-nuoren palaute lomasta
Osa tuetuista lomista on suunniteltu erityisesti tarjoamaan perheille vertaistukea. Vertaislomilla perheitä yhdistää sama sairaus, vamma, lapsen tai vanhemman erityisyys, perhemuoto tai trauma, kuten perheenjäsenen kuolema. Muun lomailun ohessa perheet voivat jakaa kokemuksia ja saada toisilta samassa elämäntilanteessa olevilta vertaistukea ja vinkkejä arkeen.
”Meille jäi hyvä kokemus tuetusta lomasta, meitä ei tuijotettu, kun paikalla oli muitakin samanlaisia. Saimme olla rennosti, eikä sisarusten tarvinnut miettiä, mitä meistä ajatellaan.”
-huoltajan palaute lomasta
Tuettu loma voi olla pienituloiselle perheelle käänteentekevä hetki. Kun vanhempien jaksaminen on koetuksella, nuoret kokevat ulkopuolisuuden tunnetta suhteessa toisiin nuoriin tai perhe tarvitsisi yhteisiä elämyksiä ja positiivisia kokemuksia, on tuettu loma hieno mahdollisuus perheelle. Tuetut lomat ovat tärkeä ennaltaehkäisevä tuki haastavassa tilanteessa oleville perheille.
Kun perheen tilanne on erilaisten kriisitilanteiden jälkeen kääntymässä kohti parempaa, voi tuettu loma tarjota merkityksellisen kokemuksen ja nivoa perhettä yhteen. Tuettu loma voi tarjota jaksamiselle välttämätöntä virkistystä, lisätä perheen toimintavalmiuksia sekä lisätä uskoa oman perheen mahdollisuuksiin paremmasta tulevasta.
Lähteet:
Isola, Anna-Maria & Kaartinen, Heidi & Leemann, Lars & Lääperi, Raija & Schneider, Taina & Valtari, Salla & Keto-Tokoi, Anna (2017) Mitä osallisuus on? Osallisuuden viitekehystä rakentamassa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Työpaperi 33/2017. Helsinki 2017.
Kankare, Petra & Ylönen, Anne & Moilanen, Liisa & Kalpa, Mia & Otava, Sirpa (2022) Tuetusti lomalla, osallisena arjessa: MTLH:n lomatoiminnan vaikutusten arviointi. Helsinki.
MTLH perhelomakysely (2019, 2021).
Nuoretjaosallisuus.fi (2023) Mitä osallisuus on? Linkki tarkastettu 12.1.2023.
Petra Kankare
FM, Seksuaalikasvattaja, Viestinnän asiantuntija MTLH ry
Petra Kankare
FM, Seksuaalikasvattaja, Viestinnän asiantuntija MTLH ry
Petra Kankare on työskennellyt kaksi vuotta MTLH ry:n viestinnän asiantuntijana laatien myös järjestön tutkimusraportit. Koulutukseltaan Petra on filosofian maisteri pääaineenaan mediatutkimus. Vuonna 2021 Petra kouluttautui seksuaalikasvattajaksi.