Anna hyvän kiertää: Pekka Holmin terveiset Tampereen kaupungin sijaishuollon työntekijöille

Ihmiset ja ilmiöt | Pekka Holm | 23.12.2022

Jaa artikkeli

Anna hyvän kiertää -juttusarjan toisessa osassa Pekka Holm kehuu ja kiittää Tampereen kaupungin sijaishuollon sosiaalityöntekijöitä ja ohjaajia.

 

Kuka olen?

Olen Pekka Holm, sosiaalityöntekijä, vet-perheterapeutti ja lastenpsykoterapeutti. Olen toiminut yksityisyrittäjänä 33 vuotta, joista viimeiset 15 Dialogic-kouluttajayhteisön johtajana.

Olen toiminut kymmenien perheterapia- ja työnohjaajakoulutusten johtajana. Olen saanut tehdä myös yhteistyötä monien – erityisesti - lastensuojelu- sekä lasten- ja nuorten psykiatrian työntekijöiden ja tiimien kanssa kouluttajana, työnohjaajana että konsulttina tilanteissa, jossa työntekijöiden lisäksi läsnä asiakkaita ja heille rakkaita ihmisiä. Jonka lisäksi olen yrittänyt olla avuksi monille lapsille ja perheille toimiessani terapeuttina.


Ketä haluan kehua ja miksi?  

Kiitos Assi Ailorannalle hänen kiitoksistaan ja sanoista, jotka lämmittivät kunnolla. Kiitos myös Profiamille, että olen saanut tehdä yhteistyötä Teidän Ihmisten kanssa ja nyt olla mukana tässä KEHU KAVERIA – ketjussa. Olen jo yli 40 vuoden ajan saanut olla lastensuojelussa mukana – tavalla jos toisella – sekä kohdannut satoja hyviä ihmisiä, jotka työskentelevät auttaakseen lapsia ja heidän perheitään. Tänään valitsen kehujeni kohteeksi Tampereen kaupungin sijaishuollon työntekijät, joihin sain viimeksi viime keväänä tutustua.

Mutta miksi siis nyt haluan kehua Tampereen kaupungin sijaishuollon sosiaalityöntekijöitä ja ohjaajia. Tehdessäni yhteistyötä ymmärsin hyvin nopeasti, kuinka sitoutuneita he ovat tekemään todella vaikeata työtä hyvin kompleksisessa lastensuojelu-kontekstissa. Minulla oli mahdollisuus ja ilo saada tuta siitä, miten sijaishuollon työntekijöiden työskentelyssä fokuksessa oli lapsen lisäksi niin biologiset vanhemmat kuin perhehoitajat tai sijaisperheen kaikki ihmiset. Olin hyvin vaikuttunut siitä, miten sijaishuollon työntekijät kunnioittivat lapsen biologisia vanhempia – vaikka he usein oman elämänsä ongelmien takia olivat osallisena lapsen oireiluihin, vaikeuksiin ja vaille jäämisiin. Ja toisaalta sain monta kertaa kuunnella, miten työntekijät myönteisesti ja tosissaan pohtivat, miten he voisivat tukea perhehoitajia ja jakaa kiitosta heille heidän arvokkaassa halussaan olla avuksi sijoitetuille lapsilleen.

Arvostan kovasti myös sitä, miten sijaishuollon työntekijät osasivat olla ”kaikkien puolella”, monesti hyvin vaikeissa ristiriitatilanteissa. Voin vain kuvitella, miten haastavaa on toimia lapsen ja kaikkien hyväksi tilanteissa, jossa työntekijänä ei aina tiedä ketä uskoa tai mikä on totta jne.

Oma käsitykseni on, että Tampereen kaupungin sijaishuollon työntekijät todella osaavat hommansa, vaikka mikäs minä olen sitä arvioimaan. Minulle he kuitenkin opettivat, miten tärkeätä lapsille on, että me työntekijät kunnioitamme ja kohtaamme esteettisesti hänelle, siis lapselle, rakkaita ja merkityksellisiä ihmisiä. Sain viime keväänä todella paljon vahvistusta sille, että lapsen hyvinvointi ja mielenterveys on perustavanlaatuisesti sidoksissa tai suhteessa hänelle tärkeisiin aikuisiin. Toivottavasti Tampereen kaupungin sijaishuollon työntekijät saavat kiitosta ja arvostusta myös muualta, jotta jaksavat tehdä minusta tosi merkityksellistä työtä lasten elämän ja tulevaisuuden turvaamiseksi.

 

 

Mistä on kyse? 

Haluamme nostaa valokeilaan ammattilaisia, jotka teoillaan, toiminnallaan, puheellaan, uusilla keksinnöillään, opettamistaidoillaan, hiljaisella tiedollaan tai vuorovaikutus- ja kohtaamisosaamisellaan tekevät lastensuojelusta parempaa, ja kiittää heitä. Anna hyvän kiertää – on juttusarja, jossa toinen ammattilainen kehuu ja kiittää ammattilaista, joka on tehnyt hänen työpäivästään paremman aiemmin tai ajankohtaisesti! 

 

Pekka Holm

Sosiaalityöntekijä, vet-perheterapeutti ja lastenpsykoterapeutti